Wat ontbreekt er in mijn leven?

Geplaatst op 24 december 2013 door BUCO. Bookmark permalink

Er zijn heel veel mensen, die het gevoel hebben dat er iets in hun leven ontbreekt, het gevoel hebben iets te missen. En wanneer je hen vraagt wat dit is, dan komen ze vaak met dezelfde antwoorden: “Ik weet het niet.”, “Ik heb eigenlijk geen idee.”, “Ik kan mijn vinger er niet opleggen.”, of “Het is gewoon een gevoel , dat steeds maar bij me blijft.” Sommigen zeggen dat ze het leven oneerlijk vinden of dat ze heel veel moeten doen. Anderen geven weer aan dat het leven tegenwoordig zo snel gaat en dat er steeds meer van je wordt verwacht om alleen maar aan de wensen van de huidige maatschappij te kunnen voldoen. En toch hoor je heel veel van diezelfde mensen, dat ze een goed leven, een goede baan, leuk werk, een liefdevolle en goede relatie, leuke kinderen en fijne vrienden hebben. En toch hebben ze het gevoel dat ze iets missen, er iets ontbreekt.

Hoe zou dit komen? Hoe komt het toch dat zoveel mensen allemaal hetzelfde zeggen en er geen idee van hebben wat ze nu missen? Wat zouden ze echt willen? En misschien een belangrijkere vraag: “Hoe kunnen ze hier achter komen?” En als ze hier achter zijn gekomen, wat doet dit dan met ze? Hoe zullen ze zich dan voelen, wat zullen ze dan gaan doen? Allemaal vragen, vragen die door je hoofd gaan spelen en een interne dialoog aan de gang brengen. Kan ik het wel … voldoe ik dan nog aan de wensen van die ander (vader, moeder, partner) … houden ze dan nog van me … ben ik dit allemaal wel waard … ben ik wel goed genoeg. Zoveel vragen dat je hoofd ervan gaat tollen.

Wanneer je meer naar de kern gaat dan gaat het om een gevoel, noem het desnoods een emotie. We zijn allemaal op zoek naar dat gevoel van waardering, het gevoel er te mogen zijn, het gevoel om waardevol te zijn. Het gaat uiteindelijk om het gevoel dat je goed genoeg bent zoals je bent en wie je bent.

We zijn door de maatschappij aangepast. Door school, de media, het werk dat we doen. We zijn gaan geloven dat jouw daden, jouw gedrag, datgene dat je naar buiten laat zien, ook echt staat voor de persoon die jij bent. We hebben ook geleerd dat materieel gewin jouw succes en ook jouw geluk bepaald. En het is inderdaad zo dat we kunnen genieten van materieel gewin. Denk maar aan het kopen van een nieuwe TV, audio set, schoenen, kleding. Het geeft even vreugde en blijkt uiteindelijk van korte duur. En om toch weer een goed gevoel te krijgen moeten we weer op weg naar iets nieuws.

De weg die we bewandelen om er als mens te mogen zijn, bewandelen we alleen op een wat vreemde manier. We nemen een stap en vragen ons dan af of deze stap wel goed wordt gekeurd in de ogen van anderen. We proberen steeds aan het verwachtingspatroon van een ander te voldoen. We proberen dus ons eigen wereldbeeld en onze eigen overtuigingen steeds aan te passen aan dat van een ander of van de maatschappij. Maar wie zegt dat dat ander beeld of die andere overtuiging beter is of ons gelukkiger maakt? Wie zegt dat je gelukkiger wordt door steeds meer geld te willen verdienen? Wie zegt dat het goed is om je groter voor te doen dat dat je eigenlijk bent? Wie zegt dat als je kwetsbaar en open opstelt, je altijd wordt gekwetst?

Kinderen zijn open en eerlijk naar zichzelf. Ze kijken wat voor hen belangrijk is, naar wat zij leuk vinden of als prettig beschouwen. Kinderen kijken naar wat ze zelf belangrijk vinden. In onze weg naar volwassenheid hebben we geleerd om te kijken wat de gemeenschap, de maatschappij belangrijk vindt aan jouw gedrag. Hoe jij moet leven, wat je maatschappelijke status is. Dat wordt gezien als belangrijk en daar moet je aan voldoen. Je hebt afgeleerd te kijken naar wat voor jou belangrijk is.

Het gevoel dat we hebben, dat gevoel van: “Wat ontbreekt er in mijn leven?”, is een oud gevoel een gevoel dat we los hebben gelaten, zijn vergeten. Het is het gevoel van jezelf mogen, durven en kunnen zijn. We hebben het deel, dat we als kind meedroegen en automatisch volgden, vergeten. Het is belangrijk om eens rustig te gaan zitten en jezelf een aantal dingen af te gaan vragen, dingen waar je normaal niet zo bij stil staat. Misschien is het ook wel verstandig om deze vragen en in ieder geval de antwoorden een het papier toe te vertrouwen. En stel jezelf maar eens de volgende vragen:

 • Waar ben ik bang voor?
 • Wat zijn mijn onzekerheden?
 • Wat zijn mijn overtuigingen?
 • Wat vindt ik echt belangrijk in mijn leven, relatie, werk?
 • Waarom doe ik wat ik doe en vindt ik dit leuk of belangrijk voor mezelf?

Dit zijn slechts enkele voorbeelden, waarmee het antwoord op de vraag “Wat ontbreekt er in mijn leven?” een heel stuk dichterbij zal komen. Leer weer eens door jouw eigen ogen te kijken.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds