Waar gaat een ruzie echt om?

Geplaatst op 4 april 2014 door BUCO. Bookmark permalink

Er zijn teveel mensen, die in een relatie zitten en hun partner altijd de schuld geven van de problemen, waar ze in hun relatie tegen aan lopen. Mannen, vrouwen, het maakt niet uit, ze doen het allebei. Dit is niet bevorderlijk voor de sfeer in huis en dus ook niet voor de relatie. En waar gaan deze problemen vaak over? Vaak gaat het over kleine irritaties. De vuilnisbak, die niet buiten is gezet. Kleding, die niet is opgeruimd. Het eten dat niet op tijd klaar staat.

Voordat je gelijk klaar staat met een stortvloed van woorden. Neem eens even rust en wijs niet direct naar de ander. Sta eens even stil en stel jezelf eens de vraag: “Wat gebeurt er bij mij?”, “Heb ik iets nagelaten?”, “Waar wordt ik echt in geraakt?”, “Wat is datgene waar ik echt boos op ben.”

Vaak gaat het om een verwachtingspatroon. Je hebt een verwachting van jouw partner dat deze doet wat jij denkt dat deze volgens jou moet doen. Je bent de hele dag aan het werk geweest en jouw partner was vrij. Wanneer je thuis komt, is er niets in huis gedaan en je vindt het een grote bende. Je bent moe, raakt geïrriteerd en de ruzie is geboren. Of jullie zouden met zijn tweeën een gezellige avond hebben. Naar een mooi toneelstuk of een muziekuitvoering, vooraf lekker eten en na de voorstelling ergens nog wat drinken. Je hebt je ‘s avonds net mooi aangekleed en bent er helemaal klaar voor. Dan gaat de telefoon en jouw partner belt af.

Het gaat hier niet om goed of fout. Het gaat alleen om de herkenbaarheid en het onderwerp waar de ruzie om ontstaat. Het gaat hier alleen maar om een gedrag. Datgene wat iemand doet of juist heeft nagelaten om te doen. En wanneer je nu eens echt naar binnen gaat en echt gaat voelen of analyseren waar het nu eigenlijk om gaat. Gaat het dan echt om dat gedrag? Gaat het echt om het feit dat jouw partner het huis niet heeft opgeruimd, of gaat het soms ergens anders over? Wat is de reden dat jij zo geïrriteerd bent?

Er zijn twee dingen die hier spelen.

 • Jouw verwachtingspatroon.
 • Datgene waar je echt in bent geraakt.

Aan het verwachtingspatroon, dat jij hebt over datgene wat je van jouw partner verlangt, is vaak wat aan te doen. Het komt vaak voor dat mensen hun partner niet goed duidelijk maken wat ze van hun partner willen. Ze geven niet duidelijk aan wat hun wensen zijn. De partner moet dan maar raden wat er van hen verwacht wordt en helaas zijn de meesten niet helderziend en zullen ze de ‘stille’ wensen dus ook niet waarmaken. Niet omdat ze dit niet willen. Het is alleen omdat ze het niet weten. Geef dus duidelijk aan jouw partner aan wat je precies verlangt en zorg er door te vragen ook voor dat het voor jou duidelijk is dat jouw partner jouw wensen ook duidelijk binnen heeft laten komen.

En heb je er wel eens echt over nagedacht, wat jouw nu echt heeft geraakt in het gedrag van jouw partner, waardoor deze ruzie is ontstaan. Ging het echt alleen maar over datgene wat hij of zij deed? Dus over het gedrag van jouw partner? Bijvoorbeeld vergeten om de vuilnis buiten te zetten. Of ging het over iets groters? Voelde je je misschien niet gezien of niet gehoord? Voelde je je misschien behandeld als een klein kind? Werd je wel voor vol aangezien? Dit zijn grotere zaken. Dit gaat over jezelf. Hoe zit het met waardering? Voel je je wel echt gewaardeerd. Hier gaat een ruzie echt over. Waarin wordt je echt geraakt? Het heeft altijd te maken met iets over jezelf en niet met het gedrag dat jouw partner vertoont. Het gedrag raakt iets in jou, dat veel groter is.

Wanneer je merkt dat je door iemands gedrag wordt geraakt. Ga dan eerst bij jezelf eens na waarin je echt wordt geraakt. Geef aan waarin je wordt geraakt en ga daar over in gesprek. Dit voorkomt een welles-nietes spelletje en een hoop geruzie over het gedrag van iemand. Ga op zoek naar de kern, praat hierover en mensen zijn veel eerder bereid om een handreiking te doen. Ruzie kan hierdoor worden voorkomen.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds