Sterke punten van verlegen mensen

Geplaatst op 14 oktober 2012 door BUCO. Bookmark permalink

Over het algemeen zien heel veel mensen, inclusief diegenen die zelf verlegen zijn, verlegenheid als een zwakte. Veel mensen zitten in hun denken vast in steeds dezelfde patronen en zien daarom niet wat de sterke punten van verlegen mensen zijn. Sterke punten van verlegen mensen. Het lijkt bijna een tegenstrijdigheid. Deze uitspraak geeft aan dat het belangrijk is om naar de mogelijkheden te leren kijken en niet alleen naar de onmogelijkheden. Als voorbeeld om meer in mogelijkheden te leren denken, zullen we zeven sterke punten aangeven, die een verlegen persoon heeft. Je zult bemerken hoe ogenschijnlijk zwakke punten juist een sterk punt blijken te zijn.

Voorzichtigheid
Hoewel voorzichtigheid belemmerend of remmend kan werken op het moment dat er om snelle beslissingen wordt gevraagd, heeft de eigenschap om voorzichtig te zijn, ook zijn sterke zijde. Wanneer je steeds snel of impulsief een beslissing neemt, kan dit er wel eens voor zorgen dat je wel eens in grotere problemen terecht kan komen dan je lief is. Iets een tijdje rustig overdenken en de zaak vanuit diverse gezichtspunten bekijken, zal deze problemen voorkomen en zal dus de beter weg blijken te zijn.

Zachtmoedigheid maakt je benaderbaar
Wanneer je overkomt als een doorsnee, doodgewone, alledaagse man of vrouw, zal je voor veel mensen in je werk- of sociale omgeving als makkelijk benaderbaar overkomen. En dus ondanks het feit dat, in onze Westerse maatschappij, zachtmoedigheid niet altijd als een voordeel wordt gezien, heeft deze eigenschap een grote sociale kracht. Vergelijk dit maar eens met iemand, die agressief overkomt en een uitgesproken eigen mening heeft. Mensen zullen liever uit de buurt van deze persoon blijven.

Rustig zijn heeft een kalmerend effect op anderen
Veel mensen zullen merken dat verlegen mensen niet zo veel praten. Deze eigenschap wordt vaak vertaald naar: “Deze mensen zijn van nature rustig.” In onze hectische maatschappij woorden ze daarom gezien als mensen, die rust, kalmte en stabiliteit uitstralen en hebben daardoor een positieve invloed op anderen.

Kwetsbaar overkomen is voor sommige functies een voordeel
Verlegen mensen komen op veel mensen over als kwetsbaar of als mensen waarvan makkelijk misbruik kan worden gemaakt. Dit word vooral zo gezien in werkomgevingen waarin competitiviteit en agressieve verkoop hoog in het vaandel staan. In een werkomgeving, waarin humanitaire zorg een grote rol speelt, kan deze ogenschijnlijke kwetsbaarheid voor andere mensen ruimte geven om zich, naar deze  toe, meer open te stellen. Dit is een enorm voordeel wanneer je bijvoorbeeld werkzaam bent als coach, therapeut, hulpverlener in de psychiatrie of met verstandelijk gehandicapten werkt.

Verlegen mensen komen vaak over als goed of onschuldig
Heel vaak is het beter om over te komen als een eerlijk, onschuldig en goed persoon, dan als iemand die extravert en dominant is. Sociaal ingestelde mensen geven hun verrouwen makkelijker aan iemand die een onschuldige en eerlijke uitstraling heeft, dan aan iemand die overheersend overkomt. Eerlijk onschuldig overkomen is, voor een aanstormend leider dus een hele goede eigenschap.

Verlegen mensen lijken geloofwaardiger over te komen
Mensen, die extravert zijn en daarmee sterk naar buiten treden, kunnen worden beschouwd als mensen, die alleen met hun eigenbelang bezig zijn. Verlegen mensen komen, door hun introverte gedrag, juist als geloofwaardig over. Door deze natuurlijke geloofwaardigheid zouden verlegen mensen zeer geschikt zijn om leiders te worden of grote menigten toe te spreken. Het enige wat hen hiervan weerhoudt, is hun eigen angst om dit te doen.

Iemand die verlegen is, heeft al veel hindernissen overwonnen
Mahatma Ghandi was van nature een verlegen persoon. Toen hij klaar was met zijn studie in de advocatuur en in de rechtbank het woord moest nemen, was hij zelfs nauwelijks te verstaan. Het spreek voor zich dat hij hierdoor niet erg succesvol was. Pas toe hij zijn echte doel in het leven vond, dat wat voor hem echt telde, wat hij echt belangrijk vond. Toen kon hij de man worden, waar hij nu nog bekend voor is en nog steeds voor wordt gewaardeerd. Verlegen mensen worden belemmerd door dingen waarvoor veel mensen hun schouders ophalen of om lachen. Wanneer verlegen mensen leren hoe ze hun belemmering kunnen overwinnen, zal iedere belemmering, die ze later in hun leven tegenkomen voor hen slechts en kleinigheid zijn.

Oefening:
Hierbij twee oefeningen, die direct toepasbaar zijn:

 1. Kijk niet alleen naar de belemmeringen, de onmogelijkheden. Door ergens op een andere manier of vanuit een ander standpunt naar te kijken, blijken er plotseling legio mogelijkheden te ontstaan.
 2. Voor diegenen, die zich herkennen in deze verlegenheid, besef dan ook welke potentiële krachten je met je meedraagt. En nu je dit weet, stel jezelf dan de vraag: Wat heb ik nodig, of kan ik doen, om over deze drempel van verlegenheid te kunnen stappen.”

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds