Stel je prioriteiten

Geplaatst op 10 juli 2012 door BUCO. Bookmark permalink

Hoe vaak zeggen we niet: “Daar ben ik helaas nog niet aan toegekomen.” of “Ik had eigenlijk dit of dat willen doen, maar ….” Aan het einde van de dag hebben we vaak spijt dat we iets niet hebben kunnen doen of niet hebben kunnen afmaken. Dit komt vaak omdat we teveel bezig zijn geweest met dingen, die eigenlijk niet zo belangrijk waren. We hebben de dingen, die echt belangrijk voor ons zijn, naar voren geschoven en zijn eerst begonnen aan minder belangrijke dingen, of we hebben ons teveel bezig gehouden met het perfectioneren van deze minder belangrijke dingen.

Je verspilt je tijd het meest door door iets goed te doen, wat je eigenlijk helemaal niet hoefde te doen. Joseph Juran gaat er in zijn Paretoprincipe, ook wel de 80-20-regel genoemd, vanuit dat je je gedurende een dag voor 20% bezig houdt met zaken die voor jou belangrijk zijn en voor 80% met zaken, die er eigenlijk niet zo toe doen. Dus om succesvoller en gelukkiger in je leven te zijn, zal je je dus meer moeten bezig houden met die 20%, die voor jou heel belangrijk zijn. Kleine dingen kunnen dus voor jou grote gevolgen hebben. Dit betekent echter wel, dat het nodig is om meer aandacht te besteden aan datgene wat je deze dag zult doen.

Denk aan de gevolgen
Om de volgorde, de prioriteiten te bepalen van datgene wat je deze dag gaat doen, is het goed om eens stil te staan bij de consequenties. Sta eens stil bij de mogelijke gevolgen van iets, wanneer je het niet zou doen. Wat zou er gebeuren of juist niet gebeuren wanneer je dit, wat je zou gaan doen, nu eens niet deed? Doe dit nu eens met alle dingen, die je van plan was om vandaag te doen. Hoe groter de nadelige gevolgen, hoe belangrijker dit voor jou is om het wel te doen. Immers, voor jou belangrijke zaken, hebben voor jou belangrijke gevolgen en wat voor jou onbelangrijk is, zullen de consequenties ook gering zijn.

Stel de belangrijke vraag
Stel jezelf steeds de volgende vraag: “Hoe kan ik, op dit moment, mijn tijd zo nuttig mogelijk besteden?” En wat de uitkomst ook moge zijn, ga dat doen. De mate waarin je jezelf de discipline kunt opleggen om dit te doen, maken een groot verschil in jouw leven. Deze paar dingen, deze 20% van alles wat je op een dag doet, zijn de sleutel die er uiteindelijk voor zorgt dat jij succesvoller en gelukkiger zult zijn. Dit maakt het voor jou mogelijk om de voor jou belangrijke elementen uit het leven te pakken.

Oefening

 1. Maak een lijst van alle werkzaamheden, die je vandaag wilt of moet  doen en selecteer hieruit de 3 tot 5 belangrijkste werkzaamheden. Maak hierbij gebruik van de consequenties, die er zullen zijn wanneer je het werk niet zou doen.
 2. Stel je eens voor dat je aan het eind van ieder maand een bonus zou krijgen. Een bonus van een gratis betaalde vakantie van 2 weken of een bedrag van € 100.000,=, of iets anders wat je heel erg leuk vindt. En deze bonus krijg je wanneer je ieder ogenblik van de dag zou werken aan datgene dat de meeste prioriteit heeft. Stel jezelf dan nu de volgende vragen:
  1. Hoe zou dit jouw gedrag beïnvloeden?
  2. Wat zou je nu anders doen?

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 14+15 december 2019:
  - NLP Communicatie start in 2020
  - NEI opleiding start 15+16 febr. 2020
  - Coaching met Familieopstellingen start 18+19 jan. 2020
  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds