Stap uit je comfortzone

Geplaatst op 2 januari 2012 door BUCO. Bookmark permalink

Er is een wijze spreuk die zegt: “Wanneer je altijd blijft doen wat je altijd al hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd al hebt gekregen.” En wanneer je steeds krijgt wat je wenst, dan is dit prima. Verander dan helemaal niets. De Engelsen zeggen zo mooi: “Never change a winning team.”, “Verander niets aan een winnend team.” Wanneer het echter zo is dat je, op datgene wat je doet, steeds een resultaat krijgt wat je niet wilt, dan is het misschien verstandig om je af te vragen of het zinvol is om, datgene wat je doet eens te veranderen. Dan is er verandering nodig en voor verandering is ook lef nodig.

Verandering
Voor verandering is lef nodig, voor verandering is het noodzakelijk om dingen anders te doen, anders dan wat je tot nu toe gewend bent. Het kan dan ook niet anders dan dat je iets gaat doen dat nieuw voor je is. En nieuwe dingen zijn spannend, soms uitdagend en soms ook wel en beetje eng. Wanneer de verandering klein is, dan zal de spanning en angst niet zo groot zijn. Wanneer je veel koffie drinkt en je huisarts geeft aan dat dit niet goed voor je is en je stapt over op thee, dan is dit even wennen en zal je weinig of geen spanning of angst ervaren. Wanneer de verandering echter groot is, dan zal deze spanning en angst groter zijn. Je bent nog jong, net klaar met je studie en het is tijd om de grote wereld in te gaan. De was, het eten, verzekeringen, alles wat met het dagelijkse leven te maken heeft werd voor je gedaan. Wanneer je nu gaat werken en je neemt een baan aan. De baan is niet dicht bij huis. Het is een baan ver weg buiten Europa. Dit betekend dat je volledig op jezelf bent aangewezen. Je staat overal alleen voor. Alles wat anderen voor je deden, moet je nu zelf gaan doen. Deze verandering zal spanning opleveren en zal, ook al wil je de baan graag, ook momenten van angst kunnen geven.

Verlaten van je comfortzone
Wanneer je dus niet tevreden bent met de resultaten is het dus noodzakelijk om verandering te brengen in jouw gedrag, wat dit ongewenste resultaat opleverde. Het is nodig dat je datgene wat zo vertrouwd aanvoelt en dat een gewoonte is geworden, gaat veranderen. Je verlaat dan datgene wat vertrouwd en veilig voor je aanvoelt. Je stapt uit je comfortzone. Pas wanneer je dit doet, sta je open voor echte verandering.

Jouw hartenwens
Hoe belangrijker het doel is dat je voor ogen hebt, hoe meer je iets wilt en hoe langer je dit al wilt, hoe spannender het zal zijn om je comfortzone te verlaten. Vaak durven mensen voor belangrijke doelen, het bereiken van hun hartenwens, hun comfortzone niet verlaten. Dit alleen al uit angst voor teleurstelling. Wanneer je echter weet hoe je in staat bent om jouw hartenwens te realiseren, dan is de stap om je comfortzone te verlaten plotseling makkelijker. Schrijf jouw hartenwens maar eens op en stel je eens voor dat je het al hebt. Wat voel je dan? Waar is die angst? Of is er alleen maar spanning van de sensatie dat je het doel al hebt?

Stel een contract op
Alleen de wil om uit je comfortzone te stappen is niet genoeg. Het is ook noodzakelijk dat je volledig betrokken bent bij het verlaten van je comfortzone. Het is nodig dat je je volledig inzet om je comfortzone te verlaten om jouw belangrijke doel te halen. Hiervoor is jouw bereidheid nodig. Een bereidheid om er volledig voor te gaan. Je zult dus een contract met jezelf moeten afsluiten. Een contract, waarin je met jezelf afspreekt om er voor 100% voor te gaan en alles zult doen om dit te laten slagen.

Geloof in jezelf
Het leven kent geen garanties. Een contract met jezelf afsluiten, waarin je aangeeft dat je bereid bent om er alles voor zult doen om jouw ultieme droom werkelijkheid te maken, heeft geen enkele waarde wanneer je gelooft dat je zelf niet in staat bent om aan dit contract te kunnen voldoen of dat je bang bent dat er dingen kunnen gebeuren die je niet wenst. Je hebt hiervoor geloof nodig, geloof in jezelf dat je in staat bent om met iedere situatie, die zich onderweg kan voordoen, op een goede manier om te gaan. Pas wanneer je in jezelf gelooft kan je uit je comfortzone stappen en de onbekende toekomst tegemoet gaan.

 Mislukking bestaat niet
Op weg naar jouw droom, kan je van alles tegenkomen. Je moet misschien risico’s nemen. Soms lukken dingen nog niet, ervaar je teleurstelling of kom je tijdelijke tegenslagen tegen. Dit is normaal of anders behoor je tot de zeldzame zondagskinderen. Voor de meeste mensen is dit normaal. Het is aan jou wat je ermee doet. Ga je bij de pakken neerzitten of leer je van wat er is gebeurd en doe je het dan op een andere manier? Hoe flexibel ben je? Een starre boom breekt bij een storm af. Een buigzame boom buigt tijdens de storm en komt na de storm weer gewoon overeind. Hoe flexibel ben jij? Wat heb jij geleerd van het verleden en hoe kun je dit in jouw voordeel toepassen?

Wees bereid om fouten te maken
Niemand is perfect. Sta jezelf toe om fouten te maken. Van fouten kan je immers leren. Leren hoe het anders kan, hoe het beter kan. Wanneer je jezelf niet toestaat om fouten te maken, zat dit angst geven. Angst kost energie en angst kan ervoor zorgen dat je je comfortzone niet durft te verlaten, want de mogelijkheid bestaat dat je fouten zult maken en dat is iets wat je niet wilt. Gun jezelf het maken van fouten. Dit geeft rust, je houd meer energie over, geeft je de mogelijkheid om meer te leren en zorgt ervoor dat je uit je comfortzone durft te stappen.

Neem de verantwoording
Neem zelf de verantwoordelijkheid voor alles wat er gebeurd. Ook hiervoor is moed nodig want je kunt dan niet meer zeggen: “Hij heeft het gedaan.”, of “de omstandigheden waren slecht.” Door zelf de verantwoording te nemen mag je, wanneer het goed gaat, zeggen: “Daar heb ik voor gezorgd.” Je mag dan ook terecht trots op jezelf zijn. Wanneer iets nog niet helemaal goed gaat, focus je dan op het probleem. Wat kan je hieruit leren? Onderneem actie. Stel jezelf de vragen: “Wat kan ik nu doen?”, “Wat is de volgende stap?”,”Is er nog iets dat ik nodig heb om dit op te lossen?” Door zelf de verantwoording te nemen kan je ook zelf actie ondernemen. Wanneer je de verantwoordelijk ergens anders legt, kan je niets meer oplossen want je hebt de macht om iets oplossen dan weggegeven aan iemand anders of aan een situatie waar jij geen invloed op hebt.

Wees een doorzetter
De wedstrijd is pas afgelopen wanneer het eindsignaal gaat. Er zijn genoeg wedstrijden geweest waarbij de winnaar net enkele seconden of minuten bekend werd. Wanneer je jouw droom werkelijkheid wilt maken, dan heb je daar een lange adem voor nodig. Het wordt je niet in de schoot geworpen. Je moet er wel iets voor doen en wanneer het heel erg makkelijk was, dan had je het al bereikt. Misschien ben je nog niet bekend met al het gereedschap dat je nodig hebt. Wanneer je je tanden er echt inzet kom je hier achter en leer je het gereedschap te gebruiken. Leren gaat met vallen en opstaan. Deze ervaring heb je vanaf de wieg al opgedaan. Door volharding ben je gekomen waar je nu bent en dat geeft aan dat je een doorzetter bent.

1 Reactie op Stap uit je comfortzone

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding.
  - TR-EMI 7+8 november 2020
  - NLP Communicatie 2021
  - NEI opleiding: 10+11 oktober 2020
  - Coaching met Familieopstellingen 17+18 oktober 2020
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie en verdere data.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Wilt u informatie?
  Wij bieden de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, ons alles kunt vragen.
  Stuur ons wel graag een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds