Loslaten betekent vergeven

Geplaatst op 12 februari 2012 door BUCO. Bookmark permalink

Je steekt (onbewust) heel veel energie in personen of dingen, die je ooit pijn hebben gedaan, die je hebben gekwetst. Dit kan zijn doordat je vertrouwen is geschonden, ze ver over je grenzen zijn gegaan of je fysiek of geestelijk pijn hebben gedaan. Je steekt er heel veel energie in, energie, die je beter voor jezelf had kunnen gebruiken. Om deze energie, die je nu verspilt aan dingen, die je eigenlijk niet wilt, nuttig voor jezelf te kunnen gebruiken is verandering nodig.
Het is belangrijk om afstand te kunnen nemen van de gebeurtenis(sen). Wat er ook gebeurd is, je kunt het nooit meer veranderen. Afstand nemen betekent dat je los moet laten en loslaten betekent vergeven. Je vergeeft nooit iemand zijn/haar daden. Het gaat om het loskoppelen van de daad en de emotie, die hieraan is vast gekoppeld. Vergeven doe je helemaal voor jezelf.
Er zijn 4 personen, die je altijd moet vergeven om jouw eigen leven op een, voor jou goede manier te kunnen leiden, om echt helemaal jezelf te zijn. Deze personen zijn:

Je ouders
Misschien leven je ouders nog en misschien ook niet. Het maakt helemaal niets uit. Het is belangrijk dat je deze mensen vergeeft, wat ze je ook hebben aangedaan. Zeker wanneer je het systemisch bekijkt (familieopstellingen), is dit heel erg belangrijk. Jij bent hier namelijk op deze aarde dankzij je (biologische) ouders. Zij hebben je het leven gegeven. Je bestaat dan ook voor 50% uit je vader en voor 50% uit je moeder. Zonder hen zou je er nooit zijn geweest.
Wanneer je ouders of één van hen afwijst, wijs je ook jezelf of een deel van jezelf af. Door hen te accepteren, accepteer je ook jezelf. Het gaat niet om hun daden, het gaat alleen om de personen. Wanneer je hen niet accepteert, blijf je een kind, je blijft dan van hen afhankelijk, je blijft altijd het kleine kind. Door hen te accepteren ben je ook geen slachtoffer meer, stap je uit de rol van het kleine kind en kan je als volwassene je, als onafhankelijke, je eigen levenspad bepalen.

Vorige relaties
Wanneer je een eerder huwelijk of een eerdere relatie, of een eerder intiem contact hebt gehad, kan je (onbewust) nog (gedeeltelijk) met deze relatie verbonden zijn. Wie de relatie ook heeft verbroken, er is altijd dat enen moment geweest, dat er iemand heeft gezegd dat de relatie over was. Onbewust kan je dan nog steeds in de relatie blijven. Omdat je vindt dat de ander je onrecht heeft aangedaan, omdat je vindt dat je de ander toch pijn hebt gedaan, omdat de relatie voor jou niet bevredigend is beëindigd. Er zijn genoeg redenen waarom je nog (onbewust) energie in de oude relatie steekt. Het kan ook zijn dat de eerdere relatie heel veel impact op je heeft gehad. Een eerste liefde heeft altijd heel veel impact en moet goed worden afgesloten.
Het is belangrijk dat je bij je vorige partner laat wat van hem/haar is en dat je meeneemt wat van jou is. Dit kan bijvoorbeeld verantwoordelijkheid zijn, desinteresse of behoefte aan meer ruimte voor jezelf , alles wat bij jou hoort neem je mee. Wat je in ieder geval meeneemt uit een relatie is jouw liefde. De liefde, die jij erin hebt gestoken, want pas wanneer je alles uit je vorige relatie hebt meegenomen, kan je het pas weer echt gebruiken in een nieuwe relatie.

Ieder ander, die jou ooit pijn heeft gedaan
Zeker hier geldt wel vergeven, maar niet vergeten. Mensen, die je pijn hebben gedaan, of dit nu privé of zakelijk was, het maakt niet uit. Wanneer jij er nog een naar gevoel bij hebt kost dit jou nog steeds energie. Die ander heeft dan nog steeds invloed op jou. Die ander kan bepalen hoe jij je voelt. Dat is toch niet wat je wilt? Door loslaten, vergeven, maak je jezelf weer los van die ander, neem je je eigen energie weer terug. Deze energie kan je dan weer voor andere mooie dingen gebruiken.

Jezelf
Het is belangrijk dat je jezelf vergeeft dat je dit allemaal hebt laten gebeuren, ondoordacht hebt gehandeld. Dat je dingen niet op tijd zag of zelfs dat je met open ogen in een voor jou vervelende of nadelige situatie bent gestapt. Zelfs wanneer je gemeen bent geweest of dingen hebt gedaan die niet door de beugel konden. Leer van wat je hebt gedaan. Vergeef jezelf en steek de energie in nieuwe, belangrijke en mooie dingen. Emotioneel blijven hangen in het verleden lost niets op. Het kost veel energie en wat gebeurd is kan je niet veranderen. Je kunt het nu alleen anders doen. Blijf geen slachtoffer. Wees actief en doe mooie dingen met je leven.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 7+8 november 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen 10+11 oktober 2020
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds