Accepteer jezelf onvoorwaardelijk

Geplaatst op 4 mei 2012 door BUCO. Bookmark permalink

De basis om jezelf te accepteren wordt al heel vroeg gelegd. In onze kindertijd zijn mensen, die we vaak zien en dicht om ons heen zijn, heel belangrijk. Deze mensen zijn b.v. je ouders, broers, zussen, grootouders en later ook de leerkrachten. De mate waarin je jezelf echt accepteert, wordt voor een groot deel bepaald door de mate waarop jij je vroeger geaccepteerd voelde door deze ‘belangrijke’ mensen. Hoe prettiger je je bij hen voelde, hoe groter jouw gevoel van zelfacceptatie.

De houding,die je ten opzichte van jezelf aanneemt, wordt voor een groot deel bepaald door jouw eigen gedachte. Deze houding, de acceptatie van jezelf wordt bepaald door hoe jij denkt dat een ander over jou denkt. Wanneer je dus van mening bent dat anderen heel positief over je denken, dan zal jouw niveau van zelfacceptatie omhoog schieten. De beste manier om een gezond zelfbeeld te creëren houdt in dat je jezelf en jouw gevoelens moet leren begrijpen.

Laat jezelf zien
Dit kan  al doen door je gewoon open te stellen. Om jezelf echt te leren kennen, of om niet meer gehinderd te worden door gebeurtenissen vanuit het verleden, is het nodig dat je aan tenminste één persoon laat zien wie je echt bent. Het is noodzakelijk om een aantal dingen echt los te laten. Het is goed voor je om jezelf te bevrijden van deze belemmerende gedachten en gevoelens. Een mooie manier is om erover te spreken en het te delen met iemand die je vertrouwd. Iemand, die ervoor zorgt dat je je nergens schuldig of beschaamd over zult voelen, over wat er ook in het verleden is gebeurd.

Begrijp wat je stuurt
Wanneer je jezelf echt open stelt, zal je pas echt bewust worden van jezelf, van wie je bent. Alleen wanneer je jezelf open kunt stellen naar een ander. Je echte gedachten en gevoelens met een ander kunt delen, dan pas wordt je je echt bewust van de gedachten en gevoelens. Het enige wat de ander hoeft te doen is naar jou te luisteren. Luisteren zonder het leveren van elke vorm van commentaar of kritiek. Dan pas heb je de mogelijkheid om je bewust te worden van de persoon, die je echt bent en waarom je de dingen doet, die je doet. Dan pas begin je de dingen in het juiste daglicht te zien.

Wees eerlijk tegen jezelf
Nu je jezelf echt hebt laten zien en je bewust bent geworden van wie je bent, kom je bij het accepteren van jezelf. En daar gaat draait het om. Accepteren wie je echt bent, met al je goede en mooie kanten en ook met je minder mooie kanten. Met al je sterke kanten en al je zwakheden. Want dit allemaal be jij. Doe nu eens een stapje achteruit en kijk nu eens naar jezelf en wees nu eens eerlijk over datgene wat je ziet. En geef nu eens eerlijk toe, niet alleen aan jezelf maar ook aan anderen. Geef nu eens eerlijk toe, dat je misschien niet helemaal perfect bent, maar dat je alles bent wat je hebt. En nu je dit weet en kunt, geniet dan maar eens van dit heerlijke gevoel, dit gevoel van het accepteren van jezelf.

Wees je bewust van alles wat je hebt bereikt
Een hele mooie oefening om het accepteren van jezelf nog meer te ontwikkelen is een inventarisatie make van jezelf. Maak eens een inventarisatie van alle mooie en goede dingen, die je allemaal in je leven hebt gedaan. En kijk nu eens hoe belangrijk dit allemaal is en maak dit allemaal nog veel belangrijker en mooier. Ervaar nu hoe goed dit voor je voelt. Uiteraard zijn er altijd wel een paar dingen, die wat minder waren. Maak ook hier maar een inventarisatie van en ga maar eens na hoe onbelangrijk deze dingen eigenlijk waren. Maak ze onbelangrijk en onbeduidend. Denk nu nog eens aan jouw unieke talenten, die dingen waar je heel erg goed in bent. Waar je door iedereen, op het werk, thuis of bij vrienden voor wordt gewaardeerd.

Denk  aan je toekomst
Denk goed na over je toekomst en denk ook na over de onbegrensde mogelijkheden die je nu hebt. Je kunt alles bereiken wat je wilt. Je kunt de persoon zijn, die je wilt zijn. Je kunt doelen stellen en ze halen. Je kunt stap voor stap plannen maken en deze realiseren. Je bent vrij van ongewenste belemmeringen. De enige belemmeringen die er waren, zaten alleen maar in je hoofd en jij hebt deze overwonnen.

Oefening
Je kunt op de volgende manier beginnen met het accepteren van jezelf:

 1. Ga eens aan tafel zitten met je man, vrouw, partner of een goede vriend(in) en vertel hem/haar over iets dat je dwars zit en dat ervoor zorgt dat je je ongelukkig voelt.
 2. Praat nu eens over hetzelfde probleem vanuit een ander standpunt, een ander gezichtsveld. Doe als het ware een paar stappen achteruit en kijk nu naar het probleem alsof het het probleem van een ander is. Welk advies zou je die ander dan willen geven?
 3. Denk steeds terug aan alle mooie ervaringen en alle mooie dingen, die je de afgelopen tijd hebt bereikt en die je een goed gevoel hebben gegeven. Herinner jezelf er regelmatig aan, dat best een goed mens bent en dat je in je leven een heleboel mooie en  goede dingen hebt gedaan.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds