Het wiel van geluk en balans

Geplaatst op 6 april 2013 door BUCO. Bookmark permalink

Vaak hoor je dat mensen gelukkig willen zijn of in balans willen zijn en geloof me, daar is al heel veel over geschreven. Er zijn heel veel boeken die je aangeven wat je daaraan kunt doen. En misschien ben jij wel iemand die zichzelf de vraag stelt: “Dat is allemaal wel leuk, maar hoe kan ik dit allemaal  meten. Hoe weet ik hoe gelukkig ik ben of hoe goed ik in balans ben.” Het antwoord zal vaak zijn: “Ja, maar dat voel je toch gewoon. Dat merk je toch gewoon aan de manier zoals je in het leven staat, wat je zoal doet en de manier hoe je op je omgeving reageer en ook hoe je omgeving  op jouw reageert.”

Natuurlijk gaat het ook om hoe je je voelt en zou het misschien wel eens leuk zijn, om het zichtbaar te kunnen maken, om er een cijfer te kunnen geven? Om dit te kunnen doen is het allereerst belangrijk om te weten welke punten belangrijk zijn om te meten. Waaraan kan je afmeten hoe gelukkig iemand is of hoe goed iemand in balans is. Gelukkig is hiervoor al een methode ontwikkeld we noemen dit (helaas in het Engels) ‘Wheel of life’.

En nu je de naam van de methode kent zou je je af kunnen vragen: “Waar gaan we naar opzoek? Wat gaan we meten? Wat zijn de uitgangspunten?” In dit geval gaan we uit van acht onderdelen, die verdeeld zijn in de volgende categorieën:

 • Gezondheid
 • Expertise
 • Contacten
 • Levensdoel
 • Energie
 • Integriteit
 • Familie
 • Missie

Al deze belangrijke elementen, die een onderdeel vormen uit je leven, geef je een plaats rondom een cirkel. Vervolgens verbind je de tegenover elkaar liggende elementen, via een lijn met elkaar. Doe dit zoals in onderstaand figuur is aangegeven.

Maak nu een schaalverdeling van 0 tot 10. De 0 is het snijpunt van 4 lijnen en de 10 ligt op de omtrek van de cirkel, waar je de diverse onderdelen hebt neergeschreven. Je hebt nu 8 schalen, waarop zowel een 0 als een 10 is aangegeven. Op elke schaal plaats je nu, op gelijke afstanden, de cijfers 2 t/m 9. Wat je nu hebt gemaakt, is een analyse-instrument.

Ga straks bij jezelf naar binnen en zet je op elke schaal een punt. De plaats van het punt is afhankelijk van de waarde, die jij toekent aan het onderdeel dat op de rand van de cirkel is aangegeven. Bij een 10 vindt je het geweldig, bij een 0 vind je het helemaal niks. Omdat iets altijd wel een zekere waarde heeft, is het minimum dus een 1.

Voor je met dit mooie analyse-instrument aan de gang gaat, nog ene het volgende:

 • Er is geen goed of fout. Het is zoals het is, alles is oké.Wees eerlijk naar jezelf. Door iets sociaal wenselijk in te vullen, zal de uitkomst van dit analyse-instrument niet de werkelijkheid aangeven en zal het afbreuk doen aan de belangrijke inzichten, die je uit dit model kunt halen.
 • Ga echt naar binnen en voel goed hoe het voor je is en op welke plaats jij staat op die schaal van 1 tot 10.

Hoe interpreteer je de diverse categorieën?

Gezondheid
Wat vindt je van jezelf? Ben je in een perfecte gezondheid en heb je een topconditie? Of heb je teveel overgewicht en heb je een conditie, waarbij je nog geen deuk in een pakje boter kunt slaan. Een 10 staat voor het eerste en een 1 voor het laatste voorbeeld. Zet een stip op de waarde van jouw keuze, zoals het voor jou echt voelt.
Expertise
Vind je dat je weer terug moet naar de schoolbanken, om je kennis en vaardigheden te verbeteren. Of vind je dat je alle kennis en vaardigheden in je hebt om je doelen te kunnen verwezenlijken.
Contacten
Hoe is jou relatie met anderen, zoals bijvoorbeeld met vrienden? Ben je iemand met veel goede contacten of juist meer een Einzelgänger, wat meer op jezelf en heb je een kleine kring met kennissen, bekenden en vrienden?
Levensdoel
Heb je het idee dat jouw leven een bepaald doel heeft, Of  heb je het idee dat iedereen hier min of meer toevallig op deze aarde rondloopt en dat het er eigenlijk niet veel uitmaakt wat je met jouw leven doet of hoe je dit leidt.. En heb je er wel eens bij stil gestaan hoe anders jouw leven eruit kan zien wanneer je wel een reden zou zijn waarom jij hier op aarde rondloopt en er dus belangrijk is welke beslissingen jij neemt.
Energie
Wanneer je na je werk thuis komt, zit je dan nog vol energie en sta je te trappelen om allerlei dingen te gaan  doen, die jij leuk vindt. Of voel je je bij thuiskomst volledig uitgeput en heb je alleen maar behoefte om je lekker te relaxen en ontspannen, met een hapje en een drankje, voor de buis te hangen.
Integriteit
Wat vindt je van jezelf? Vind je dat je iemand bent die leeft en handelt naar datgene waarin je echt gelooft, wat je belangrijk vindt en waar je voor staat. Mensen die volgens dit principe leven, hebben over het algemeen een goed gevoel over zichzelf. Of ben je meer iemand, die een ander naar de mond praat, bang om de ander te kwetsen. Of misschien zeg je wel vaak “Ja”, ook al wil je het eigenlijk niet. Je doet dit omdat je vindt dat het zo hoort, uit plichtsbesef of misschien wel uit angst voor afwijzing.
Familie
Hoe sta je tegenover de leden van jouw familie. Hoewel je eigenlijk wel kunt zeggen dat, op een bepaalde manier, geen enkele familie altijd optimaal functioneert, willen we je toch vragen, hoe jij je voelt in relatie tot jouw familie. Voel je je gewaardeerd en geliefd? En wat zijn jouw gevoelens voor jouw overige familieleden. Waardeer je hen of is er misschien wel sprake van een onvoorwaardelijke liefde naar hen?
Missie
Ben je er al achter? Het lijkt wel wat op jouw levensdoel en is toch net iets anders. Het gaat er hier om dat, nadat je erachter bent gekomen dat het leven ergens toe dient, je nu weet wat jouw doel, jouw missie is op deze aarde. Wat ga jij met jouw leven doen?

Ken aan al deze onderdelen een waarde toe en druk dit uit in een getal. Een getal op een schaal van 1 tot 10. Zet de door jouw toegekende waardes uit op de lijnen, die bij de desbetreffende  categorie horen. Verbindt nu al deze punten met elkaar. Je kunt dan op een figuur uitkomen, zoals hieronder is aangegeven. Het kan er ook anders uitzien en onthoud, alles is goed.

De rode lijn geeft nu aan hoe jouw levenswiel eruit ziet. Wanneer het wiel eruit ziet zoals hierboven is weergegeven en je zou dit wiel onder een fiets of auto monteren, dan zal de rit wel wat hobbelig verlopen. Is het wiel ronder, dan zal de reis wat makkelijker verlopen. Uit de vorm van het wiel dat je hebt getekend kunnen we twee analyses maken:

 • De grootte van het wiel geeft de mate van jouw geluksgevoel aan. Hoe groter het wiel hoe gelukkiger jij je voelt. Je hebt dan een hogere score aangegeven van de genoemde categorieën.
 • De mate van rondheid geeft aan in hoeverre jij in balans bent. Wanneer het wiel ronder is, geeft dit aan dat jouw energieverbruik per categorie ongeveer hetzelfde is. Er zal dan geen moment zijn waarbij je je onder druk voelt gezet en druk of spanning kan stress geven. En stress is niet goed voor ons. Het zorgt ervoor dat we niet goed kunnen functioneren, we ons ongelukkig voelen en is een aanslag op onze gezondheid.

Een ideale score van dit wiel is dus een zo rond mogelijke uitslag en een zo groot mogelijke cirkel. Ga voor jezelf na wat er valt te verbeteren en begin met de laagste score. Minder stress geeft meer balans in je leven en meer balans in je leven geeft minder stress.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds