Glimlach eens wat vaker

Geplaatst op 13 maart 2013 door BUCO. Bookmark permalink

Alle mensen hebben behoeften  sommigen zijn heel bewust, zoals eten, drinken slapen. Gewoon de eerste levensbehoeften. Er zijn ook echter behoeften, die niet zo tastbaar zijn. We hebben het dan over behoeften, die onbewust ergens zijn opgeslagen. En hiervan is de meest belangrijke behoefte misschien wel ons gevoel van eigenwaarde. Dit is het gevoel waardoor je je belangrijk voelt. Het gevoel hebt dat je er mag zijn. Er als mens werkelijk iets toe doet.
Je kunt dit gevoel bij anderen oproepen door te laten merken dat zij er toe doen, dat deze ander ook belangrijk is. Dit doe je door wederzijds respect te hebben en elkaar te accepteren. Dit is overigens ook het geheim van een positief ingestelde, gezonde relatie.

Gezonde relaties en zelfvertrouwen
Sociologen geven aan dat een gebrek aan acceptatie of afwijzing, de belangrijkste oorzaak is van de ontevredenheid, die er op dit moment in onze samenleving is. Een groot deel van dit asociale gedrag is erop gericht om aandacht of acceptatie te krijgen omdat ze vinden dat ze op dit moment geen gezonde relatie hebben met anderen of met andere groepen in de maatschappij. Het principe is simpel: “Als ik geen positieve aandacht krijg, dan krijg ik maar negatieve aandacht. In ieder geval krijg ik dan aandacht.” Binnen een gezonde relatie, waar iedereen naar op zoek is, wordt iedereen gerespecteerd en geaccepteerd voor wie hij/zij is. Wanneer je iedereen die je, waar dan ook, tegenkomt oprecht accepteert en respecteert, Dan zul je snel de meest gewaardeerde persoon op aarde zijn. En op welke manier laat je aan de buitenkant zien dat je een ander respecteert en accepteert, dat je de ander dus waardeert voor wat hij/zij is? Het is heel eenvoudig. Laat een glimlach zien.

Zet een glimlach op je gezicht
Glimlachen is heel makkelijk. Je hebt er maar 12 spieren voor nodig, terwijl je bij fronsen al zo’n 113 spieren nodig hebt. Wanneer je een ander tegemoet treed met een oprechte, warme glimlach, zal dit een positieve boodschap naar de ander overbrengen. Je geeft daarmee aan dat je je de ander aardig, aantrekkelijk, sympathiek en niet bedreigend vindt. Eén enkele glimlach is zo krachtig, dat dit iemand met een laag gevoel van eigenwaarde al kan doen veranderen. Het kan hun negatieve houding vaak al omzetten naar een positieve gedrag. We zijn ons vaak niet bewust van de kracht van een glimlach en toch zijn langdurige huwelijken en gezonde relaties begonnen met een simpele glimlach, die ze aan elkaar gaven. Je hoort het ze vaak ook zeggen: “Toen onze blikken elkaar troffen, wisten we dat we voor elkaar waren bestemd.” Wanneer je collega’s of bekenden tegenkomt, stap dan met een glimlach op hen af, neem even de tijd en vraag hoe het met ze gaat. Luister geïnteresseerd en geduldig naar hun verhaal en blijf die glimlach op jouw gezicht houden. Je zult hen hierdoor in een positievere stemming brengen.

De beloning
Het glimlachen naar andere mensen levert een beloning op. Wanneer je naar anderen lacht, wordt er endorfine in jouw hersenen aangemaakt. Deze natuurlijke drug zorgt ervoor dat jij een goed gevoel krijgt, waardoor ook jouw eigenwaarde zal toenemen. Wanneer je lacht zal je gedrag en houding naar anderen veel persoonlijker en positiever overkomen. De mensen, die het meest populair zijn en veel invloed hebben, zijn meestal mensen die een oprechte glimlach laten zien wanneer ze iemand ontmoeten of begroeten. Iedere keer dat je naar een ander lacht, geeft dat niet alleen een goed gevoel aan de ander, het zorgt er ook voor dat jouw gevoel van eigenwaarde zal toenemen. Hierdoor zal je steeds beter over jezelf gaan denken, wat je ook weer een beter gevoel geeft en je op een steeds positievere manier naar je omgeving zult kijken. Je bouwt dus steeds meer gezonde relaties rondom je heen. Dit alles zorgt weer voor meer energie. Je voelt je dus steeds prettiger en energieker.

Een glimlach is een facelift die binnen ieders bereik ligt. (Dirk Selis)

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 7+8 november 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen 10+11 oktober 2020
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds