Een probleem oplossen in 8 stappen

Geplaatst op 26 mei 2014 door BUCO. Bookmark permalink

Problemen zijn vaak problemen omdat de persoon, die met het probleem zit, meestal niet weet welke stappen hij/zij moet maken om het probleem op te kunnen lossen. Overal zit een bepaalde strategie of structuur achter. Ook met problemen is dit het geval. Zodra je bekent bent met deze structuur, zal het veel makkelijker zijn om een probleem op te kunnen lossen. Door deze strategie toe te passen, zal je veel voordeel bieden. Het bespaart je veel energie en nodeloze ergernis.

Denk positief
Benader het probleem met een positieve blik. Ga er van uit dat er een logisch, praktische oplossing voor dit probleem voorhanden is. Het enige is dat je deze nog niet hebt gevonden en ze gewoon voor het oppakken ligt. Wees kalm, ontspannen en maak je hoofd leeg.

Wees je bewust van je taalgebruik
Veel mensen helpen zichzelf, door verkeerde woorden te gebruiken, steeds verder in de punt. Maak gebruik van positieve woorden. In plaats van te zeggen: “Er is een probleem.” zeg je: “Er is een niet zo prettige situatie.” Dit klinkt wat milder en geeft je hersenen meer ruimte om helder te kunnen denken. Ook het woord ‘niet’ speelt een belangrijke rol. Onze hersenen kunnen niet goed met dit woord omgaan. Wanneer ik zeg: “Denk niet aan een roze olifant.” Dan zullen je gedachten eerst naar een roze olifant gaan.
We hebben hiervan gebruik gemaakt door ‘het probleem’ te vervangen door ‘niet zo prettige situatie’. Je hersenen zullen hierdoor niet meer in een neerwaartse spiraal komen.
Zodra we met de oplossing bezig zijn, is het uiteraard belangrijk om het woord ‘niet’ zo weinig mogelijk of liever helemaal niet te gebruiken.

Geef de situatie duidelijk weer
Het is belangrijk om alle feiten, die met het probleem duidelijk weer te geven. Zet deze feiten op papier. Wanneer je ze alleen in je hoofd houdt, heb je grote kans dat emoties een rol gaan spelen. Emoties kunnen fijn zijn en soms ook niet. Emoties brengen je echter niet dichter bij een oplossing. Ze zorgen er eerder voor dat je in een kringetje blijft ronddraaien.

Achterhaal oorzaak en mogelijke oplossing
Stel jezelf de vraag: “Wat zoude oorzaken kunnen zijn geweest, die uiteindelijk tot deze situatie hebben geleid?” Hoewel deze vraag niet direct tot de oplossing leidt, zorgt deze vraag er wel voor dat je bewust wordt van alles wat toet deze ongewenste situatie kan hebben bijgedragen. Deze vraag geeft je inzicht in wat er allemaal aan het ontstaan van jouw probleem is vooraf gegaan. Bij ieder item, dat tot het ontstaan van het probleem heeft geleidt, kun je dan de vraag stellen: “Hoe had ik dit anders kunnen doen?” en “Zou mijn probleem niet zijn ontstaan, wanneer ik het op deze andere manier zou hebben gedaan?” Op deze manier kom je steeds dichter bij de oplossing.  Wanneer je jezelf voorgaande vragen niet stelt, kan het zijn dat je aan de kern voorbij gaat en de oplossing niet zult vinden.

Neem een besluit
Een probleem blijft bestaan wanneer er niets veranderd. Voor elke verandering is een besluit nodig. Het is dus beter om een besluit te nemen dan geen besluit. Twijfelen wat je zult doen betekent geen beslissing nemen, waardoor het probleem blijft bestaan.

Stel een termijn vast
Neem zelf de verantwoording voor het uitvoeren van datgene wat je hebt besloten. De uitvoering van jouw besluit, begint met het stellen van een termijn. Wanneer ga je jouw besluit ten uitvoer brengen. Zonder dat je actie onderneemt, heeft het maken van een beslissing immers geen enkel zin.

Houd controle
Het is belangrijk dat je goed in de gaten houdt wat er allemaal gebeurt. Zorg er dus voor dat je gestelde termijn voor het uitvoeren van jouw beslissing niet wordt overschreden. Nadat je beslissing is uitgevoerd is het een goede zaak dat je toezicht houdt wat de gevolgen zijn van deze beslissing. Evalueer wat er allemaal anders gaat en stuur, waar nodig bij. Op deze manier kan je snel handelen en de veranderingen naar je hand zetten.

Belangrijke tips

 1. Zet alles op papier. Beschrijf het probleem. Beschrijf waar het precies om gaat. Weet wat je nu eigenlijk wilt oplossen.
 2. Zet ook de oplossingen op papier. Schrijf er zoveel mogelijk op, zelfs helemaal niets doen is een oplossing. Wees creatief en vindingrijk. Niets is te gek. Vanuit al deze ideeën kan je dan een goede en weloverwogen besluit nemen.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

*

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current month ye@r day *
 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 17+18 augustus 2019:
  - NLP Communicatie start 3+4 maart 2019
  - Start 2019: NEI-opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen start 14+15 sept. 2019
  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds