De kunst van het luisteren

Geplaatst op 24 november 2014 door BUCO. Bookmark permalink

De kunst van een goed gesprek hangt sterk af van hoe groot jouw vaardigheid is om vragen te stellen en hoe goed je naar de antwoorden kunt luisteren. Je kunt in het gesprek natuurlijk jouw meningen en inzichten naar voren brengen.  De echte kunst van het voeren van een goed gesprek ligt echter in het perfectioneren van jouw vaardigheid om vragen te stellen, die direct richting geven aan een gesprek en anderen de ruimte te geven om zichzelf te kunnen uiten.

Stel open vragen
Open vragen kunnen niet worden beantwoord met een simpel “ja” of “nee”. Open vragen geven de mogelijkheid om de vraag te beantwoorden door het uitspreken van gedachten of het maken van opmerkingen. De ene vraag leidt automatisch tot de volgende. je kunt in principe dus eindeloos doorgaan met het stellen van open vragen. Op deze manier kan de ander dus alles kwijt wat hij of zij, over een bepaald onderwerp, heeft te zeggen. Aan de andere kant kan jij, op deze manier, dus ook heel veel informatie verzamelen over dat onderwerp en over de ideeën die deze ander, over dit bepaalde onderwerp, heeft.

Wees een geduldige luisteraar
Om een gesprek goed te kunnen leiden, is het belangrijk dat je de drang om het gesprek te domineren loslaat. De mensen, die het beste zijn in het voeren van gesprekken blijken mensen te zijn die: zich wat meer op de achtergrond houden, makkelijk zijn in de omgang, vrolijk zijn en vooral oprecht zijn geïnteresseerd in de ander. Ze komen over als tevreden en geduldige luisteraars, wanneer een ander aan het woord is. Daarbij is hun eigen bijdrage, aan het gesprek, meestal vrij kort en bondig.

Deel de mogelijkheid tot praten
Een goed gesprek verloopt net als eb en vloed, het is een wisselwerking. Het ene komt en het andere gaat. Het maakt niet uit hoeveel mensen er aan een gesprek deelnemen. Het is belangrijk dat iedereen de kans krijgt om aan het gesprek deel te kunnen nemen. Je zou ook kunnen zeggen dat een goed gesprek verloopt als het elkaar toegooien van een bal. Het spel verloopt niet meer soepel wanneer iemand de bal te lang vasthoudt. Zodra je het gevoel krijgt dat je te lang aan het woord bent geweest, dien je te stoppen en via een open vraag, een ander aan het woord te laten. Je geeft de bal als het ware door aan een ander.

Leer goed te luisteren
Goed luisteren is het aller belangrijkste bij een goed gesprek. De meeste mensen luisteren slecht of maar met een half oor. Het is dus een goede zaak om de kunst van het goed luisteren onder de knie te krijgen. Omdat de meeste mensen alleen maar willen praten, is het niet altijd even makkelijk om je, de kunst van het goed luisteren, eigen te maken.

Oefening
Hierbij enkele tips om een beter luisteraar te worden:

 1. Leer jezelf aan om, tijdens een gesprek, goede open vragen te stellen. Vragen die aansluiten of een reactie geven op datgene wat er wordt besproken. De ander zal dit ervaren als begrip of interesse over datgene wat er is gezegd.
 2. Geef het stokje tijdig door. Laat een ander regelmatig aan het woord en spreek zelf niet te lang. Geef een ander de mogelijkheid om zich te kunnen uiten.
 3. Luister goed naar wat er wordt gezegd. Ga hierbij niet zo veel in op de inhoud van het gesprek, het is belangrijk om de bedoeling te achterhalen. Vraag jezelf dus steeds af: “Wat zou de bedoeling zijn van wat er wordt gezegd?” Hierover kan je dan weer een open vraag stellen. Wanneer je vragen gaat stellen over de inhoud, zal een gesprek snel verzanden in allerlei detais, die niet ter zake doen.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds