5 Fabels over het stellen van doelen

Geplaatst op 1 april 2012 door BUCO. Bookmark permalink

Hoe komt het toch dat zo weinig mensen een echt doel hebben in hun leven. Het leven trekt eigenlijk aan hun voorbij, zoals je in de bioscoop naar een film zit te kijken. Slechts 3 % van de mensen hebben zich een doel gesteld dat helder en specifiek is en via een tijdskader en stappenplan ook werkelijk meetbaar is.

Fabel 1:
“Ik heb al doelen en hoef ze dus ook niet te stellen.”
Mensen die dit zeggen, zullen vaak gestelde doelen aangeven zoals: “Ik wil slank zijn.”, of “Ik wil gelukkig zijn.”, “Ik wil een leuk huis, een mooie auto en een fijn gezin.” Dit zijn geen specifieke doelen. Dit zijn wensen, dromen, die voor elk mens gelden. En het is prima om je fantasieën te volgen. Het zijn alleen geen doelen. Je stopt geen energie in een droom of in een fantasie. Om een doel te behalen is het belangrijk dat je er aan werkt, je best doet, er energie in steekt.

Fabel 2:
“Ik heb geen doel nodig. Het gaat prima met me.”
Leven zonder doel is net als in een bus stappen, zonder dat je weet waar deze bus je heen brengt. Je kunt dan alleen maar leven bij de dag en er verder het beste van hopen. Als het je nu goed gaat, zonder dat je jezelf een doel hebt gesteld, hoe goed zal het dan wel met je gaan wanneer je jezelf een duidelijk doel stelt en er energie in steekt om dit doel te bereiken.

Fabel 3:
“Ik hoef mijn doel niet op papier te zetten, ik heb het duidelijk in mijn hoofd.”
Een het hoofd van een mens gaan gemiddeld zo’n 1500 gedachten per minuut om. Het kan dan niet anders dat jouw doel, dat je in je hoofd hebt, regelmatig wordt gemixt, weggedrukt door je dagelijkse gedachten. Het kan zelfs zo zijn dat er een conflict of incongruentie ontstaat tussen jouw doel en enkele van jouw andere denkbeelden. Er is een grote kans dat jouw doel  regelmatig, onbewust verandert of dat je veel energie moet steken in het in stand houden van jouw doel. Dit kan niet gebeuren wanneer je je doel op papier zet.

Fabel 4:
“Ik weet niet hoe ik een doel moet stellen.”
Het stellen van een doel is misschien niet iets dat je bewust beheerst. Het is echter alleen maar een vaardigheid en vaardigheden kan je aanleren. Het stellen van een doel is geen hogere wiskunde en iedereen kan dit zich heel makkelijk eigen maken. Vraag aan anderen hoe ze dit doen en anders zijn er hele goede en simpele opleidingen waar je dit kunt leren. Denk hierbij ook maar eens aan de SMART-goals.

Fabel 5:
“Het stellen van doelen werkt niet, het leven is te onvoorspelbaar.”
Wanneer je in je auto stapt en naar het huis van een vriend rijdt, zal je het merendeel van de tijd niet in de directe lijn rijden, die je kunt trekken tussen jouw huis en het huis van je vriend. Je zult steeds stuurcorrecties maken, waardoor je telkens van richting veranderd en uiteindelijk bij het huis van je vriend aankomt.  Dit is ook zo in het leven. Je stelt jezelf een doel, dat ergens in de toekomst ligt en telkens, wanneer het nodig is, maak je kleine, specifieke aanpassingen, waarbij je je uiteindelijke doel natuurlijk niet uit het oog verliest.

 


Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding.
  - TR-EMI 7+8 november 2020
  - NLP Communicatie 2021
  - NEI opleiding: 10+11 oktober 2020
  - Coaching met Familieopstellingen 17+18 oktober 2020
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie en verdere data.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Wilt u informatie?
  Wij bieden de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, ons alles kunt vragen.
  Stuur ons wel graag een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds