17 citaten, over de geheimen tot geluk

Geplaatst op 14 januari 2013 door BUCO. Bookmark permalink

Er zijn heel veel wegen om het geluk te vinden, alleen merken we ze niet altijd op. We zijn er soms ziende blind voor of luisteren niet goed naar de raadgevingen, die ons de weg naar ons eigen geluk wijzen.  Het kan ook zijn dat we onszelf niet toestaan om ons eigen geluk te pakken, alleen omdat we loyaal willen zijn aan onze familie. Omdat we het gevoel hebben, dat we niet beter mogen hebben dan onze ouders, of onze voorouders. Of misschien uit een gevoel van saamhorigheid, het gevoel om tot dezelfde familie te behoren.

Leo Tolstoy (schrijver 1828-1910) zei ooit: “Gelukkige families zijn allemaal hetzelfde, terwijl iedere ongelukkige familie op haar eigen manier ongelukkig is.” Er zijn vele manieren om ongelukkig te zijn, maar gelukkige mensen hebben karakteristieke overeenkomsten. Aan de hand van 17 citaten zullen we deze geheimen en het tijloze kader, dat erbij hoort duidelijk maken.

Vergeet het verleden
Eén van de sleutels tot geluk is een slecht geheugen.  Ria Mae Brown (schrijfster 1944-heden)
Je zult niet gelukkig zijn, wanneer je de last vanuit het verleden met je meedraagt. Heb je in het verleden misschien ooit iets verkeerd gedaan? Heb je misschien ooit iets verschrikkelijks meegemaakt? Wat het ooit  mag zijn gebeurd, het is tijd om dit los te laten. Er is niets dat je nu kunt doen om het verleden te veranderen. Dus laat het los en richt je energie op het heden, zodat je controle kunt nemen over jouw eigen toekomst .

Neem de verantwoording over jouw eigen leven
Het geheim van geluk is vrijheid en het geheim van vrijheid is lef. Thucydides (historicus 460-400 v.Chr.)
Om gelukkig te kunnen zijn, is vrijheid nodig en de grootste vrijheid  die er is, is de vrijheid van keuze. Wat er ook gebeurd, wat er ook is, of het nu leuk is of juist niet. Jij hebt in alle gevallen zelf de keuze om zelfstandig en in alle vrijheid jouw eigen keuze te maken. En zoals het citaat al aangeeft, heb je hier lef, durf voor nodig. Het vraagt moed om zelf te kiezen. Want wanneer je zelfstandig een keuze maakt, draag je ook de verantwoording voor deze keuze. Aangezien het hele leven bestaat uit het maken van keuzes, betekent dit ook dat jouw geluk afhankelijk is van de keuzes, die jij in jouw leven maakt. Het maken van keuzes betekent verantwoording nemen, waardoor het dus noodzakelijk is dat je verantwoording neemt over jouw eigen leven. Tenminste wanneer je echt gelukkig wilt zijn.

Maak goede vrienden
Het ware geluk in het leven, is af te meten aan de vriendschappen, die op deze levensweg worden gemaakt. (onbekend)
We halen ons geluk uit liefde. Alleen goede, echte vriendschappen,  blijvende relaties en mensen om wie je geeft, kunnen je het gevoel geven dat je echt geliefd bent en alleen aan hen kan je echt in jouw hart sluiten. Zorg er dus voor, dat je op jouw levenspad, echte vriendschappen kunt sluiten.

Stel je hart open voor meerdere verlangens
Hoe meer dingen er zijn waarnaar je verlangt of je hart naar uitgaat, des te meer wegen er zijn naar het ware geluk. Charlotte Catherina (1639-1678)
Naar iets verlangen, naar iets uitzien, leidt tot een gevoel van geluk. Dus is het niet alleen belangrijk dat je uitkijkt naar dingen waar je hart al naar uitgaat. Het is ook belangrijk dat je op zoek gaat naar nieuwe dingen, waar je ook warm voor loopt. De sleutel om op zoek te gaan naar nieuw wat er zoal nog meer is, dat je raakt noemen we nieuwsgierigheid. Wanneer je nieuwsgierig bent,, zal je veel onderzoeken en kom je ook veel spannende en leuke dingen tegen. Het volgen van het pad van nieuwsgierigheid vergroot daardoor ook jouw kans op geluk.

Ontwikkel jezelf
Persoonlijkheid is de sleutel tot geluk en jouw geluk rechtvaardigt jouw persoonlijkheid. George Santayana (1863-1952 dichter/filosoof)
Jezelf, als persoon, echt ontwikkelen is belangrijk voor jouw eigen geluk. Pas wanneer je trouw en eerlijk bent naar jezelf en naar anderen, zul je in vrede zijn met jezelf. Je kunt beginnen met het opbouwen van jouw persoonlijkheid, jouw karakter, door het maken van afspraken en deze afspraken ook echt na te komen. Je kunt bijvoorbeeld met jezelf de afspraak maken om te stoppen met roken of om te gaan sporten. Wanneer je je aan deze afspraak houdt, zul je je karakter sterken en dus meer persoonlijkheid opbouwen.

Wees jezelf
Het ultieme geluk wordt pas bereikt wanneer iemand er klaar voor is om echt zichzelf te zijn. Desiderius Erasmus (1469-1536 humanist/geleerde)
Je kunt alleen gelukkig zijn, wanneer je de persoon wordt, die je echt bent. Leef niet het leven van anderen door te proberen om aan hun eisen te voldoen. Mensen kunnen de verwachting hebben dat je een bepaald werk doet of er een bepaalde levensstijl op na houdt. Laat je door hen echter niet beïnvloeden. Ga op zoek naar wie je echt bent en leef je eigen leven.

Leef voor jouw missie
Het enige echte geluk krijg je door jezelf te geven aan jouw missie. (William Cowper 1731-1800 dichter)
Om een rijk leven te hebben, is het noodzakelijk dat je het doel, de missie van jouw leven vindt en er ook trouw aan blijft. Ontdek wat voor jou belangrijk is en bouw voor jezelf aan het vertrouwen om deze missie te blijven volgen. Een leus of motto, die je hieraan verbindt, kan je helpen om een beter beeld van jouw missie te hebben en je interne dialoog te versterken.

Tel je zegeningen
Geluk zal nooit aan hen toevallen, die niet waarderen wat ze al hebben. (onbekend)
Gelukkig zijn is makkelijk wanneer je dankbaar bent. Helaas is het vaak makkelijker om te zien wat we niet hebben, dan om te zien wat we wel hebben. Soms moeten we eerst verlies ervaren, voordat we datgene kunnen waarderen, wat we al hebben. Dus neem niet alles wat je hebt als vanzelfsprekend aan. Kijk goed naar wat je al hebt, je zult dan snel bemerken dat je genoeg redenen hebt om gelukkig te zijn.

Denk in mogelijkheden
Het gaat niet om de plek, noch om de omstandigheden, alleen de eigen gedachten, de eigen geest kan ervoor zorgen dat iemand gelukkig of ongelukkig is. Roger L’Estrange (1616-1704 schrijver)
Mensen, die gelukkig zijn, weten hoe ze met hun gedachten, hun geest om kunnen gaan, hoe ze deze kunnen besturen. Ze geven gedachten, die hen beperken, geen kans om invloed op hen uit te oefenen. Hoewel een bepaalde situatie er voor anderen misschien niet rooskleurig uitziet.  Kijken gelukkige mensen er toch op een positieve manier naar. Ze zijn ervan overtuigd dat, hoe de situatie ook is, ze er altijd iets positiefs uit kunnen halen. Jouw gedachten kunnen je maken of breken, dus ga er zorgvuldig mee om.

Wees creatief
Geluk zit in het genot, dat je behaalt door iets te presteren en de sensatie door gebruik te maken van je creativiteit. Franklin D. Roosevelt (1882-1945 President USA)
Door aan iets te werken, waarbij je jouw creativiteit moet inzetten, zul je geluk ervaren. Door iets te doen waarbij je je creativiteit moet inzetten, zal je steeds meer bij jezelf naar binnen gaan en de wereld om je heen vergeten. Je raakt als het ware in een soort trance. Je raakt alle besef van tijd kwijt en je alleen bezig houden met datgene, waarmee je bezig bent. Dit zorgt ervoor dat je een gevoel van geluk zult ervaren en zal ook nog je prestatie doen toenemen.

Kijk naar wat je al hebt
Alleen een dwaas zoekt zijn geluk in de verte, voor de wijze groeit het onder zijn voeten. James Oppenheim (1882-1932 dichter/schrijver)
Gelukkige mensen hebben niet iets anders nodig om gelukkig te zijn. Ze zijn niet op zoek naar materiële zaken, die ze niet hebben en die ervoor moeten zorgen dat ze het geluk zullen vinden. Nee, ze hebben geleerd om gelukkig te zijn met datgene dat ze al hebben. Ze hebben de kunst geleerd om tevreden te zijn. Wees tevreden met datgene, dat je al hebt en je zult gelukkig zijn.

Verandering
Er is vaak verandering nodig om altijd gelukkig of wijs te zijn. Confucius (551-479 v.c. filosoof/politicus)
Gelukkig zijn betekent ook steeds werken aan een persoonlijke groei. Eigenlijk is dit leerproces op zich al een essentieel onderdeel om gelukkig te kunnen zijn. Heb je ooit de het gevoel van opwinding ervaren, wanneer je plotseling het gevoel kreeg dat, bij een of ander onderwerp, het kwartje plotseling viel? Of dat gevoel dat je kreeg toen je bemerkte dat je een grote stap, in je leven, hebt kunnen maken.

Maak gebruik van jouw talent
Echt geluk houdt in het volledig inzetten van je eigen krachten en talenten. Douglas Pagels 1903-1973 honkbalspeler)
Je kunt uit deze uitspraak twee lessen leren:

 1. Vind voor jezelf uit wat jouw eigen talenten zijn.
 2. Je moet jouw talenten volledig benutten.

Werk doen, waarbij je jouw talenten kunt inzetten, zal er zeker voor zorgen dat je jouw werk met meer plezier zult doen. Je bent eigenlijk voor dit soort werk ‘voorgeprogrammeerd’. Het feit dat je gebruik kunt maken van datgene waar je goed in bent, zal je meer voldoening geven  en dus ook meer geluk schenken.

Let op de details
Het geluk, van de meeste mensen die we kennen, wordt niet kapot gemaakt door een grote catastrofe, of een grote fout. Het wordt kapot gemaakt door herhaling, door het steeds van kleine destructieve dingen. Ernest Dimnet (1866-1954 priester/schrijver/docent)
Het is inderdaad zo, dat niet de grote dingen ons geluk kapot maken. Het zijn meestal de kleine dingen, die hiervoor zorgen. Het zijn de ‘kleine’ beloftes die we steeds breken. De dingen, die we altijd voor vanzelfsprekend aannemen. De onachtzaamheid, die we steeds ten opzichte van een ander hebben. Denk maar aan het gezegde: “De kruik gaat zolang te water tot hij barst.”, of “Dit is de druppel die de emmer doet overstromen.” En zo is het ook met geluk.

Houdt je ambities in toom
Waar ambitie eindigt, begint het geluk. (onbekend)
Ambitieus zijn en meer in het willen bereiken is goed. Geobsedeerd worden door je ambitie is een ander verhaal. Verbeter jezelf en houdt controle over je ambitie.

Maak anderen gelukkig
Geluk is als een parfum. Je kunt het niet over anderen gieten, zonder er zelf een paar druppels van te krijgen. Ralph Waldo Emerson (1803-1882 essayist/docent/dichter)
Hoe meer je anderen helpt en hen gelukkig maakt, hoe gelukkiger je zelf zult worden. Geluk komt niet voort uit egoïsme, maar uit onbaatzuchtigheid. Je oogst wat je zaait.

Toon mededogen
Wanneer je wilt dat anderen gelukkig zijn, toon dan mededogen. Wanneer je zelf gelukkig wilt zijn, toon dan mededogen. (Dalai Lama)
Misschien is mededogen wel het hoogste niveau van onbaatzuchtigheid. Wanneer we anderen en dus ook onszelf gelukkig maken door onbaatzuchtig te zijn, zal dit dus in een nog grotere mate gelden voor mededogen. Begin dus eerst met nadenken over de mensen om je heen. Kijk naar wat zij nodig hebben en begin met het zoeken naar een manier om hen te helpen. Geluk zal dan je deel zijn.

Reacties van bezoekers

Er zijn nog geen berichten van bezoekers

Comments are closed.

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds