10 Manieren om te bepalen wat je met je leven wilt doen

Geplaatst op 9 februari 2013 door BUCO. Bookmark permalink

Mensen, die het goed met je bedoelen zeggen wel eens tegen je: “Volg je droom.”,  “Zet je in voor je passie.” En dat wil je best, zeker weten. En … helaas er kan hier een probleem zijn, een groot probleem. Het zou zo kunnen zijn, dat je geen enkel idee hebt over wat jouw passie of wat jouw droom nu eigenlijk is. En wanneer je er geen benul van hebt van wat jouw droom, jouw passie is, hoe kan je die dan volgen? Hoe kan je je er dan voor inzetten? Pas wanneer je weet wat jouw droom of passie is, ben je pas in staat om er iets mee te doen. Dan pas kun je er aan vasthouden, het volgen en je er volledig voor inzetten. Het probleem is niet dat je een gebrek hebt aan discipline, je niet kunt focussen of een gebrek hebt aan betrokkenheid. Het antwoord is veel eenvoudiger en aan de andere kant ook niet zo makkelijk om aan jezelf toe te geven. Het antwoord is simpelweg dat je geen idee hebt wat je echt met je leven wilt doen.De oplossing zit in het volgen van 10 simpele stappen, die ervoor zorgen dat jij jouw passie, jouw droom zult ontdekken.

Wat doe je over 5 jaar?
Gun jezelf 8 minuten. Gebruik hierbij je fantasie. Alles mag en alles kan. Het lijkt bijna een sprookje. Zie jezelf in een toekomst, 5 jaar na nu. Een toekomst, waarbij al jouw dromen zijn uitgekomen. Je hebt alles wat je hartje begeert. Schrijf nu voor jezelf op hoe jouw leven er dan uit ziet. Beschrijf dit in detail. Stel jezelf hierbij vragen zoals: “Om hoe laat sta ik dan op?, Wat doe ik allemaal op werkdagen? En wat doe ik dan in het weekend, in mijn vrije tijd? Met wie ga ik om? Wie zijn mijn vrienden, collega’s en welke andere mensen ken ik dan nog meer? Hoe kom ik aan de kost? Wat eet ik? Hoe voelt dit allemaal voor me? Ben ik gelukkig? Schrijf alles op wat er in je hoofd opkomt. Gebruik de volle 8 minuten.

Lees boeken over zelfontwikkeling en doe er iets mee
Het lezen van boeken of het volgen van cursussen in verband met zelfontwikkeling of zelfontplooiing is een heel krachtig stuk gereedschap. Er zit hier echter een addertje onder het gras. Dit heeft allen zin wanneer je er ook daadwerkelijk iets mee doet. Doe echt iets met de ideeën op die je door het lezen van deze boeken opdoet. Lees elk boek, waaraan je begint ook echt helemaal uit en stop niet na  het lezen van alleen het eerste hoofdstuk. Richt je op de ideeën, die je tijdens het lezen van een boek opdoet en doe er echt iets mee. Wanneer je iedere maand een boek leest en er werkelijk iets mee doet, ken je jezelf na een jaar niet meer terug.

Doe vrijwilligerswerk
Heb je er wel eens bij stilgestaan welke mensen zich met vrijwilligerswerk bezighouden? Zijn dat de mensen, die lui en saai zijn of zijn het juist de mensen die interessant en gemotiveerd zijn? Uiteraard horen mensen, die vrijwilligerswerk doen tot deze laatste groep. Daarbij zijn het ook mensen, die ook graag iets voor anderen over hebben en bereid zijn om iets te geven. Hoe meer je je kunt omgeven met dit soort positieve mensen kunt omgeven, des te sneller je jouw eigen capaciteiten zult ontdekken en er ook werkelijk in zult geloven. Misschien zal je nog verbaasd zijn hoe leuk je dit vrijwilligerswerk zult vinden.

Begin aan de hobby, waar je nooit tijd voor had
We hebben allemaal wel een hobby, waarover we steeds zeggen: “Dat is leuk, dat ga ik doen.” Het enige is dat we deze hobby jaar na jaar steeds maar weer voor ons uitschuiven. Neem nu dan eindelijk het besluit dat vandaag de grote dag is en je vandaag werkelijk met deze hobby begint. Er is geen enkele reden om deze hobby nog één minuut langer uit te stellen. Pak jezelf bij je nekvel en geef toe aan jouw lang gekoesterde wens en begin nu met jouw hobby.

Lees een blog, die je inspireert
Zoek een blog, die je echt aanspreekt. Geen blog die je leuk vind, maar een blog die je echt pakt, die je echt inspireert. Lees hierna no vijf berichten, die je aanspreken. Dan is het nu tijd om werkelijk actie te nemen naar aanleiding van datgene dat je ervan hebt geleerd. Er is namelijk een reden waarom je je voelde aangetrokken tot datgene dat je zojuist hebt gelezen. Door tot actie over te gaan, open je de deur, waardoor je veel over jezelf zult leren.

Stuur een vragenlijst naar bekenden
Stuur een brief, of e-mail naar de mensen die jouw dierbaar zijn en je goed kennen. In dit berichtje vraag je hen gewoon om advies. Leg ze uit wat je wilt, wat het probleem is en vraag hen om hun advies. Schrijf dus gewoon zoiets als: “Ik probeer er al een hele tijd achter te komen wat ik nu eigenlijk met mijn leven wil doen en kan er zelf niet goed achter komen. Ik heb al diverse dingen geprobeerd en kan mijn draai niet vinden. Hebben je een tip voor me hoe ik er achter kan komen wat goed voor mij is misschien heb je wel een goed idee. Ik ben er van overtuigd dat je me een positieve ondersteuning kunt geven om er achter te komen hoe ik er achter kan komen wat ik met mijn leven kan doen en dat ook goed voor mij is. Je kent me goed en heb er dan ook vertrouwen in dat je een eerlijke en positieve bijdrage kan leveren. Alvast bedankt voor je positieve inbreng.”

Stel jezelf de vraag: “Wat wil ik doen?”
Het is belangrijk dat je jezelf deze vraag stelt en het is nog belangrijker dat je jezelf een eerlijk antwoord op deze vraag stelt. Het allerbelangrijkste is echter dat je antwoorden onbegrensd moeten zijn. Leun dus achterover en laat alle belemmeringen los. Sta jezelf toe om je fantasie de vrij loop te laten. Alles is mogelijk, er zijn geen grenzen. Geef jezelf vanuit dit standpunt antwoord op de vraag: “Wat wil ik doen?” Wees eerlijk naar jezelf. Niets is gek. Alles mag en alles is oké. Er is geen goed of fout. Sta jezelf toe om je hart te laten spreken.

Doe dingen, die je angstig maken
Neem iets, waar je bang voor bent of dat je angstig maakt. Door je eigen angst onder ogen te zien, krijg je inzicht in jezelf. Je wordt verplicht om jouw grenzen te verleggen en te overwinnen. Dit zal ervoor zorgen dat jouw zelfvertrouwen zal toenemen. Het zijn dan ook vaak de dingen, die we diep van binnen graag willen, waar we bang voor zijn.

Ga op zoek naar “ongemakkelijke situaties”
Ben je wel eens terecht gekomen op een feestje, een verjaardag of een andere situatie waarbij je contact moest maken met mensen die je helemaal niet kende? Misschien voelde je je daar eerst wel helemaal niet op je gemak. En misschien ken je ook wel een andere situatie, waar je een ongemakkelijk gevoel bij had. Een situatie, waarbij je dit ‘ongemakkelijke’ gevoel hebt ervaren zegt heel veel over jezelf. Het is een geweldige kans om heel veel over jezelf te leren. Door dit ‘ongemakkelijke’ gevoel ben je heel bewust van je omgeving, wat anderen doen en wat jij doet. Je kijkt ongevraagd in een spiegel, waardoor je heel veel over jezelf kunt leren.

Richt je op leren
In wat voor situatie je ook terecht komt en wat er ook gebeurd, stel jezelf altijd de vraag: “Wat kan ik hiervan leren?”, “Wat zegt dit over mijzelf?” Leer uit iedere situatie. Er kan dan niets meer verkeerd gaan of fout lopen. Er is geen mislukking of verlies meer. Er is altijd winst. Je hebt er namelijk altijd iets van geleerd. Deze nieuw kennis kan je een volgende keer gebruiken. Dat is altijd jouw winst. Je krijgt iedere keer weer de kans om kennis op te doen en ook steeds meer over jezelf te leren.

2 Reacties op 10 Manieren om te bepalen wat je met je leven wilt doen

 • Nieuwsflits

  Wij zijn te volgen via Twitter en Facebook.
  Bekijk ook eens onze interessante Blog. Reacties zijn altijd welkom.

  Start cursus/opleiding
  - TR-EMI 2020
  - NLP Communicatie
  - NEI opleiding
  - Coaching met Familieopstellingen
  Voor al deze opleidingen/cursussen, bel of mail voor informatie.

  Uiteraard zijn deze allen geaccrediteerd en/of erkend.

  Info avond of middag voor alles wat u wilt weten.
  Wij plannen regelmatig info middagen of avonden.
  Wij bieden ook de mogelijkheid om een individuele afspraak te maken, zodat
  u onder het genot van een kopje thee of koffie, alles kunt vragen.
  Stuur ons dan wel een mailtje of bel ons.

Abonneer nu

RSS Feeds BUCO RSS feeds